Goede resultaten hybride warmtepompen

Uit een praktijkonderzoek van ca. 600 woningen met een warmtepomp blijkt dat de resultaten van hybride warmtepompen volgens verwachting zijn. Met name waar ze gecombineerd zijn met vloerverwarming of een andere vorm van Lage Temperatuur Verwarming (b.v. LTV radiatoren) zijn de resultaten van hybride warmtepompen boven verwachting goed. De bijdrage die de hybride warmtepompen aan de totale verwarming van de woning leveren is gemiddeld ruim 60%. Dat levert een forse besparing op CO2 uitstoot door aardgas, maar daarvoor wordt elektriciteit verbruikt.

Combinatie met zonnepanelen 

Als een hybride warmtepomp gecombineerd wordt met extra zonnepanelen om de benodigde elektriciteit op te wekken, dan is er pas echt sprake van verduurzaming. Worden er geen extra zonnepanelen gelegd, dan is het verbruik van de warmtepomp extra verbruik van elektriciteit die (nu nog) fossiel opgewekt wordt. De overall CO2 reductie is dan erg beperkt.

Rendabele en duurzame investering

Financieel ziet het gebruik van een hybride warmtepomp er goed uit, vooral in combinatie met zonnepanelen.  Met een gemiddelde terugverdientijd van ca. 10 jaar is het een rendabele investering, uitgaande van een levensduur van 15 jaar of langer.