Veelgestelde vragen

Veel vragen zijn mij al eens gesteld. Ik heb ze hieronder met de antwoorden op een rij gezet. Staat jouw antwoord er niet bij? Neem dan contact met mij op. 

Ja, de spouw van vrijwel elke woning die nog niet geïsoleerd is kan geïsoleerd worden. Dat levert een flinke energiebesparing, minder tocht en minder koude uitstraling van de gevels op. Ook als er maar weinig gevel is, is het nuttig en nodig om de spouw te isoleren. De spouw kan niet geïsoleerd worden als de spouw sterk vervuild is, de gevel gemetseld is met een geglazuurde steen of als de gevel geverfd is met een dampdichte verf.

Nee, wij adviseren om geen warmtepomp toe te passen als u de woonkamer met radiatoren verwarmt. Radiatoren moeten water van minimaal 60 ⁰C krijgen om de kamer voldoende te kunnen verwarmen. Een warmtepomp maakt rendabel water van 40 ⁰C, maar niet van 60⁰C. Pas een warmtepomp pas toe als er vloerverwarming of een andere vorm van Lage Temperatuur Verwarming is.

Ja, de radiatoren moeten ingeregeld zijn om de HR ketel tot een goed rendement te brengen, ook bij een modulerende ketel. Inregelen van de radiatoren betekent dat de watertoevoer naar elke radiator beperkt wordt, zodat het water dat door de radiator stroomt voldoende tijd heeft om af te koelen. Het water moet de radiator minstens 20⁰C kouder verlaten dan dat het er in stroomt. Zodoende krijgt de HR ketel relatief koud water terug en dat maakt dat het rookgas van de ketel goed de warmte aan het water kan afgeven, waardoor de ketel echt op Hoog Rendement functioneert. Daarmee bespaart u 10 tot 20% op het gasverbruik. In de meeste woningen zijn de radiatoren niet ingeregeld.

Vocht (waterdamp) in huis gaat in de winter altijd van de warme naar de koude plekken en ruimtes. Op de koude plekken kan het vervolgens condenseren, water vormen, wat kan leiden tot schimmelplekken. Dit komen we vaak tegen achter gordijnen in de hoeken van de woonkamer bij ongeïsoleerd muren. De warme vochtige kamerlucht kruipt achter het gordijn, koelt daar af tegen de koude muur en het vocht trekt in de koude muur en wordt daar water. De gevel is dan vochtig, een ideale plek voor schimmels om te groeien. Het isoleren van de spouw verhelpt dit probleem meestal. Voldoende en goed ventileren helpt ook om het vochtgehalte in huis omlaag te brengen.

Schimmel betekent dat het te lang te vochtig is. In de badkamer ontstaat dagelijks veel vocht en warme lucht van het douchen. Dit vocht trekt naar de koudste plekken (glas, ongeïsoleerd gevels, koud plafond) en daar ontstaat dan vaak schimmelgroei. Het is belangrijk om het vocht van de badkamer weg te ventileren, door openzetten van een raam en/of door een ventilator zo lang mogelijk te laten draaien nadat de douche is verlaten. Voorkom dat het vocht verder de woning in trekt, houdt de badkamerdeur dicht. Wat goed helpt is om de douche (wanden) na gebruik met een rubbertrekker te drogen, daardoor gaat het meeste vocht door de afvoer weg. Koop een brede soepele trekker, dan kost het weinig tijd.

De dampdichte laag die soms al op de isolatie zit of soms apart aangebracht wordt (plastic folie), moet altijd aan de warme zijde van de isolatie zitten, dus aan de binnenzijde. Het is daarbij heel belangrijk om ook de naden en de aansluiting aan de zijkanten goed af te plakken met een dampdichte tape van hoge kwaliteit, die moet namelijk meer dan 30 jaar blijven plakken. De dampdichte laag mag niet doorboord worden (stekkerdozen), want daarmee wordt de dampwerende werking teniet gedaan en kun je alsnog vocht in de isolatie krijgen.

Ja, dubbel glas, of nog beter HR++ glas, op slaapkamers heeft zeker voordelen. Het is niet nodig en kost veel energie als de slaapkamerramen in de winter de hele dag open staan. We komen dat regelmatig tegen. Het luchten van de slaapkamer is goed in het halve uur na het opstaan. Zet de ramen flink open en lucht de kamer volop. Daarna kunnen de slaapkamerramen dicht, eventueel is er nog een ventilatierooster, dat mag open blijven. Meer luchten heeft geen nut, maar brengt wel de kou in huis, ook als u de radiatoren op de slaapkamers niet aan heeft. Het plafond van de woonkamer is de vloer van de slaapkamer en die is ongeïsoleerd. De warmte van de woonkamer gaat door de vloer van de slaapkamer en verdwijnt door de open ramen naar buiten. Er wordt op die manier toch gestookt op de slaapkamers. Dus ramen dicht en dan is dubbel of HR++ glas nodig om energieverlies door het glas te beperken. 

Jazeker, de kosten van een energie advies zijn in verhouding met de bespaarmogelijkheden erg laag. Regelmatig voeren mensen verbeteringen uit aan hun woning nadat ik advies heb gegeven en besparen daarmee elk jaar meerdere malen de kosten van het energie advies. 

Nee, normaal hoef je zonnepanelen niet schoon te maken, ze hebben zelfreinigend glas. Door regen reinigen de zonnepanelen vanzelf. Schoonmaken kan zelfs krassen of beschadiging van de zelfreinigende laag opleveren, waardoor de zonnepanelen daarna minder goed vanzelf schoon blijven. Alleen in een omgeving met veel stof en/of andere verontreinigende stoffen, bijvoorbeeld panelen op een stal, kan het nuttig zijn om panelen te reinigen.

De beste actie tegen oververhitting is het voorkomen dat de zon door glas naar binnen schijnt, dus zonwering aan de buitenzijde van het glas voor alle ramen op Oost, Zuid en West. Dat kunnen ook bomen of leilindes zijn. Daarnaast is het belangrijk om onder het dak een dik isolatiepakket van een materiaal met een hoge warmtecapaciteit te hebben. Met name biologische isolatiematerialen hebben dit.

Iedere woningeigenaar heeft van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit is een globale inschatting, gebaseerd op gegevens als bouwjaar, type en oppervlak van de woning. Het voorlopige label zegt weinig over jouw woning. Als er al energiebesparende maatregelen zijn genomen, heb je waarschijnlijk een beter energielabel. Om te weten wat je werkelijke energielabel is, moet je een definitief energielabel laten opstellen.