Woningadvies moderne woning

Het gaat hier om een vrijstaande woning uit 1998 met een gebruiksoppervlak van 150 m2. De isolatiewaarde is Rc = 2,5, het glas is HR-glas en een oude HR ketel met radiatoren verwarmt het huis. De natuurlijke ventilatie met roosters en klapramen is beperkt. Het verbruik ligt rond de 1800 m3 en 3500 kWh per jaar.

Vragen

  1. Ketel is oud (22 jr.), vervangen of andere warmte opwekker?
  2. Zonnepanelen plaatsen?
  3. Inregelen radiatoren?
  4. Zomerzonwering?
  5. Ventilatie is gebrekkig, hoe verbeteren?
  6. Dubbel glas lek
  7. Elektrisch verwarmen?

Samenvatting advies

  1. Vervang de ketel door moderne HR ketel, deze bespaart met name op gas voor tapwater en op elektriciteit wegens energiezuinige pomp.
  2. Plaats zonnepanelen, plek voor 11 panelen op dak woning en mogelijk 8 op platte dak garage/berging. Terugverdientijd ca. 7 jaar.
  3. Regel radiatoren in, waardoor elke radiator precies de goede hoeveelheid heet water krijgt en de ketel koud water terug krijgt, waardoor die werkelijk HR rendement kan draaien, besparing ca. 10% op verwarmingskosten.
  4. Om zomerwarmte te beperken is buitenzonwering noodzakelijk op alle ramen tussen Oost, via Zuid naar West. In combinatie met zomernachtkoeling geeft dit in de zomer veel comfort en vermindert het de noodzaak om een airco te installeren en gebruiken. Op het platte dak van de keuken kan een groen dak aangelegd worden, met sedumbegroeiing. Dit voorkomt opwarming in de zomer en geeft in de winter extra isolatie.
  5. De woning heeft gebrekkige ventilatiemogelijkheden, er zijn te weinig ventilatieroosters. Met klepramen ventileren kan, maar geeft in de winter al snel teveel tocht. Vervang op een aantal plaatsen het glas en laat HR++ glas plaatsen met ventilatieroosters.
  6. Een lek dubbel glas raam moet vervangen worden door HR++ glas, eventueel inclusief een ventilatierooster.
  7. Elektrisch verwarmen is veel duurder dan met een HR ketel en aardgas verwarmen. 1m3 aardgas omgezet in warmte komt overeen met 9 kWh elektriciteit omgezet in warmte. Hierbij is rekening gehouden met rendementen van omzetting. 1 m3 aardgas kost ca. € 0,75 terwijl 9 kWh elektriciteit ongeveer € 2 kost, dat is bijna 3x zo duur.